Escola Formació Xavier Soto

L'Escola d'Estiu, eixos de polítiques progressistes

 • Escola Xavier Soto
 • Actualitzat:
 • Creat:

Conclusions de l'Escola d'Estiu del PSC, Juliol 2017

Ens trobem en un moment polític on és més necessari que mai, marcar posicionament i posar en valor les polítiques progressistes i que lluiten per la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. És més necessari que mai, que el PSC sigui un partit fort, que sigui el canvi i l’esquerra que Catalunya necessita.

És per això que enguany, l’Escola de Formació del PSC s'ha centrat en debatre i treballar enfocant-nos dos eixos fonamentals, l'Educació i el desenvolupament Econòmic, dels quals us passem un resum de les sessions.

La importància de l’educació davant les desigualtats socials al país

La taula sobre la importància de l’educació davant les desigualtats socials al país va comptar amb la participació de Jaume Aguilar, expert en polítiques educatives i membres del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), Mònica Nadal, directora de Recerca de la Fundació Bofill,  i Màrius Rubiralta, catedràtic de Química i ex secretari d’Estat d’Universitats, i va ser moderada per la diputada-portaveu d’Educació al Parlament de Catalunya, Esther Niubó.

Jaume Aguilar va fer un repàs exhaustiu de les retallades pressupostàries que ha patit l’educació pública des de 2010 i va afirmar que Catalunya ha sacrificat l’educació en aquesta crisi, destacant que s’hi destina la inversió pública més baixa del món desenvolupat. Va evidenciar que l’escola pública suporta els handicaps de l’educació, aportant dades com, per exemple, que el 82% de l’atenció de l’alumnat d’origen estranger és a centres públics, i va mostrar com les partides en programes d’inclusió i equitat han estat les més perjudicades per les retallades. Va dedicar especial atenció a parlar de les mancances de l’educació postobligatòria i de la ESO.

Per la seva banda, Mònica Nadal es va centrar en els problemes d’abandonament laboral i de segregació escolar a Catalunya, i va apuntar diverses propostes de millora, entre les quals: la universalització de l’educació de la petita infància, la millora del professorat, la gratuïtat de la formació bàsica, o la millora de nivell formatiu de la població adulta pel seu impacte positiu en la millora de la formació dels seus fills. També fa fer una crida a invertir més en educació i de manera diferent i estratègica.

Finalment, Màrius Rubiralta va parlar del model universitari i de les funcions docents, investigadores i de transferència de coneixement a la societat. Va denunciar la manca de finançament que havia caracteritzat el desenvolupament del procés de Bolònia, i va aprofundir en la pèrdua de professorat permanent que havia empitjorat la qualitat de l’educació pública. Va alertar del perill que suposaria adoptar el model americà, i del fet que les famílies han hagut de compensar el finançament que no existia en l’àmbit públic, en detriment de la igualtat d’oportunitats.

 

Un model de desenvolupament econòmic sostenible per a Catalunya basat en el coneixement i la qualitat de la ocupació

Participants:

 • Montse Vilalta, directora de l’Escola superior de Ciències socials i de l’empresa del Tecnocampus, adscrita a la UPF
 • Carme Garcia Lores, experta en transició energètica als municipis, a N2E
 • Antoni Cañete, secretari general de PIMEC
 • Modera: Jordi Garcia Brustenga, expert en ecosistemes innovadors i emprenedors al Barcelona Institut d’Emprenedoria (UB)

Conclusions:

Després d’uns anys de crisi llarguíssim, és moment de tornar a escriure un projecte il·lusionant de creixement i per a tothom a Catalunya. Però no podem tornar al model que vam deixar abans de la crisi. Ara tenim dos vectors que han transformat la nostra vida i el nostre consum i la nostra activitat econòmica: molta major consciència del canvi climàtic i molta més consciència de les possibilitat d’aplicació de les noves tecnologies digitals.

Els participants a la taula van estar discutint sobre aquest model i els canvis que calia fer per aprofitar aquest moment històric únic. Van incidir especialment en la necessitat d’aprofitar aquesta transformació de model econòmic i productiu per a acabar amb desigualtats entre treballadors (especialment el generat per l’escletxa digital i l’accés a oportunitats), entre empreses (especialment indefensió de les pimes davant el poder oligopòlic de les grans empreses) i entre societat i economia (defensant la creixent rellevància de les persones en els fenòmens econòmics, de mobilització del coneixement i de la creació innovadora).

Entre altres coses, es van dir les següents afirmacions:

 • Continua sent molt evident que a més formació, menys probabilitat d’atur.
 • No hi ha hagut manera, fins a la data, de generar incentius suficients per impulsar la 3a missió de la universitat.
 • La innovació, lligada a reptes socials i ambientals, ja ha d’estar al centre de totes les institucions i organitzacions.
 • Cal atendre i promocionar la innovació social i l’economia social.
 • A l’Àrea Metropolitana de Barcelona hi ha 3.500 morts prematures a causa de la mala qualitat de l’aire.
 • S’han perdut 70.000 llocs de treball a causa de la llei del PP que va frenar l’impuls a les energies renovables.
 • La transició energètica és la gran oportunitat econòmica del nostre temps.
 • Tenim a Espanya una mitjana de 4,3 treballadors per empresa (quan a l’Europa central parlem de 9-11). La pime al país representa el 99% de les empreses, el 75% de l’ocupació i més del 60% del PIB. Tot i això no hi ha representació real de la pime a Espanya. Sí a Catalunya i Europa. No hi ha per tant, qui defensi els seus interessos de manera solvent. Hi ha un abús de la gran empresa, en acord amb el govern del PP: morositat, accés a contractació, preu de l’energia.

 

També vàrem comptar amb la sessió "Anàlisis i estratègia electoral: una mirada a les properes eleccions autonòmiques", després de la sessió inaugural, conduida per Assumpta Escarp, secretària d'acció electoral. Durant la sessió, Oriol Bartomeus i Àngels Pont van analitzar les darreres enquestes per tal de donar informació als assistents sobre el panorama polític actual i poder plantejar estratègies que permetin millorar la posició del PSC.

L'Escola d'Estiu va acabar amb una conversa molt interessant entre Miquel Iceta i Meritxell Batet sobre la proposta federal dels i les socialistes que pretén donar una sortida a la crisis política, social, econòmica i territorial que pateix Catalunya i també Espanya. Proposta que va recolzar en la cloenda la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que ens va acompanyar durant quasi tot el dissabte, en un gest cap a Catalunya, ja que era el seu primer viatge com a Presidenta.

Des de la Secretaria de Formació, volem agrair l'assistència a totes les persones que van participar d'arreu de Catalunya, i també especialment, els i les ponents a les taules de debat que han contribuït a fer de l'Escola d'Estiu 2017, un espai d'aprenentatge i coneixements per posar en valor les polítiques progressistes socialistes.