Escola Formació Xavier Soto

Sònia Guerra, Secretària de Formació del PSC, a la sessió de Lideratge Femení de la Diplomatura de Postgrau en Comunicació i Lideratge polític.

  • Escola Xavier Soto
  • Actualitzat:
  • Creat:

El passat dissabte, dins del mòdul de lideratge de la Diplomatura en Comunicació i Lideratge Polític, es va realitzar una taula rodona per parlar del Lideratge Femení, moderada per Sònia Guerra, Secretària de Formació del PSC.

Presentant la sessió, Sònia Guerra va destacar que “la formació és una eina vital per als i les nostres quadres, càrrecs i militants. Únicament amb quadres formats serem útils a la ciutadania. L’èxit de la diplomatura és en gran part degut a les sessions pràctiques i d’experiències polítiques reals com les d’aquesta taula, on es pot viure en primera persona les claus per a un lideratge femení i feminista d’èxit”.

La taula rodona estava formada per tres alcaldesses, Luisa Moret, Alcaldessa de Sant Boi (municipi de més de 80.000 habitants), Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues de Llobregat (municipi de 50.000 habitants), i Abigail Garrido, alcaldessa de Sant Pere de Ribes (municipi de més de 30.000 habitants); i també vam comptar amb la participació de Núria Fernández, Doctora en Comunicació, professora de la UAB i especialista en gènere.

La primera part de la sessió va tractar sobre el lideratge femení, on les alcaldesses van explicar les seves experiències personals, reptes, obstacles i motivacions per a dedicar el seu temps a la política i com intenten implementar l’estil de lideratge femení en el seu dia a dia com a alcaldesses i en la gestió de les seves organitzacions. 
“Malgrat tenir aprovada la Llei d’Igualtat Estatal des de l’any 2007, la igualtat efectiva entre homes i dones, encara no és real a les institucions, però sobretot no és real als partits a nivell orgànic, perquè quan no tens representativitat a nivell orgànic, difícilment pots aconseguir la igualtat a les institucions", explica Guerra com a resum de la primera part. Afegint que la igualtat efectiva entre homes i dones no serà real mentre existeixi el sistema patriarcal, per tant hem de seguir lluitant per a eradicar-lo. Espanya és capdavantera gràcies a la Llei d’Igualtat, de fet al Congrès dels i les Diputades la representativitat de les dones és d’un 39% mentre que a la resta d’Europa és del 37%, i al Parlament de Catalunya, la representativitat és del 41%. A nivell d’ajuntaments, el percentatge és del 36% per les regidores i 18% per les alcaldesses.

La segona part de la sessió es va centrar en el municipalisme, els reptes de cada municipi o les problemàtiques en els anys de crisi i els plans d’actuació municipal de cara al 2030. “Tot i que hi ha una major representació de dones a nivell polític, continua havent segregació horitzontal; a les dones ens col·loquen en secretaries a nivell orgànic, o regidories a nivell institucional, en les que es treballen temes que tradicionalment han estat considerara "femenins" (Serveis Socials, Salut, Educació,  etc..)”, conclou la secretària de Formació, Sònia Guerra.